Japonezii sunt cunoscuți pentru caracterul lor politicos și rezervat. Așadar, ce spun ei înainte de a mânca?
„Itadakimasu” este cea mai frecventă frază rostită înainte de masă în Japonia. Este echivalentă cu „Voi primi această mâncare” sau „Să mâncăm”. Aceasta arată aprecierea pentru mâncarea pe care urmează să o savurați.


O altă frază populară este „gochisousama deshita”, care se spune după masă. Aceasta înseamnă „mulțumesc pentru masă” și este folosită pentru a arăta recunoștință față de persoana care a pregătit mâncarea.


Aceste fraze sunt doar două exemple din numeroasele moduri în care japonezii își arată respectul față de ceilalți, chiar și prin acțiuni simple, cum ar fi luarea mesei. Prin folosirea unor astfel de fraze, ei creează o societate mai armonioasă, în care toată lumea se simte apreciată.

„Itadakimasu” – Mă înclin în fața mâncării

Japonezii sunt cunoscuți pentru natura lor politicoasă și rezervată. Un exemplu în acest sens este folosirea de către aceștia a frazei „Itadakimasu” înainte de masă. Această frază arată respect pentru mâncarea care urmează să fie consumată și este un mod de a le mulțumi celor care au oferit-o.


Itadakimasu este doar un exemplu dintre multele moduri în care japonezii își arată respectul față de ceilalți. Fiind politicoși și rezervați, ei reușesc să creeze o atmosferă calmă și respectuoasă în situațiile sociale. Acest lucru ajută la menținerea armoniei în relații și face ca interacțiunile să fie mai plăcute pentru toți cei implicați.

„Gochisousamae” – Mulțumesc pentru masă

Există câteva lucruri pe care japonezii le cultivă pentru „Gochisousamae” – Mulțumesc pentru masă. Unul dintre ele este că fiecare își curăță singur vasele. Nu există mașini de spălat vase în Japonia și este considerat nepoliticos să îți lași vasele pentru ca altcineva să le curețe.


Acest lucru se datorează faptului că, în Japonia, este important să fii atent cu ceilalți și să te gândești la sentimentele lor înainte de ale tale. Un alt lucru este că mâncarea este întotdeauna servită proaspătă și caldă.

Mâncărurile sunt gătite de obicei chiar înainte de a fi consumate, astfel încât să poată fi savurate cât sunt încă calde. În cele din urmă, este considerat politicos să mănânci tot ce ai în farfurie. Să lași mâncare în urmă este considerat risipă și nepoliticos.


Aceste norme culturale în jurul mâncării reflectă valorile japonezilor: sârguință, atenție și respect.

„Arigatou gozaimasu” – Mulțumesc foarte mult

Arigatou gozaimasu este o expresie care este folosită des în cultura japoneză. Este un mod de a arăta apreciere și recunoștință. Există multe moduri diferite de a spune mulțumesc în japoneză, dar această frază este una dintre cele mai des folosite.

Când vine vorba de exprimarea mulțumirilor, cultura japoneză este foarte formală. Această frază este folosită de obicei atunci când cineva a făcut ceva pentru tine care ți-a făcut viața mai ușoară sau mai bună într-un anumit fel.

De exemplu, dacă cineva v-a ținut ușa deschisă sau dacă v-a ajutat să cărați ceva greu, veți spune arigatou gozaimasu.

Write A Comment