Schimbările fiziologice ale organismului sunt normale și inevitabile de-a lungul vieții. Pentru unii pacienți, aceste schimbări pot provoca anumite îngrijorări, în special când vine vorba despre sănătatea sânilor la femei.

De la modificările apărute în urma alăptării până la riscul crescut de cancer de sân în perioada postmenopauză, femeile se confruntă cu o serie de aspecte importante legate de sănătatea lor. Iată câteva recomandări generale despre cum îți poți menține sănătatea sânilor.

Ecografia mamară și mamografia

Ecografia mamară și mamografia sunt două proceduri esențiale pentru sănătatea sânilor. Acestea pot ajuta în detectarea precoce a cancerului mamar. Pentru pacientele tinere, cu țesut mamar dens sau cu un risc mai mic de neoplazie (tumori), ecografia mamară este metoda principală de examinare.

După vârsta de 40 de ani, sau mai devreme în cazul femeilor cu antecedente familiale de cancer mamar, este indicată efectuarea anuală a unei mamografii. În cazul pacientelor cu implanturi de silicoane, medicul va oferi recomandări specifice privind necesitatea și frecvența procedurilor, având în vedere particularitățile acestui tip de intervenție chirurgicală.

Mărimea corectă a sutienului

Multe paciente poartă o mărime greșită a sutienului, ceea ce poate duce la probleme de sănătate semnificative, precum iritații ale pielii, dificultăți de respirație, deteriorarea ligamentelor sânilor, durere sau sâni ptozați (lăsați). Mărimea sânilor variază de-a lungul vieții din cauza fluctuațiilor de greutate, sarcinii sau menopauzei.

De asemenea, anumite intervenții chirurgicale, cum ar fi operațiile de micsorare sani, modifică forma și dimensiunea sânilor. Pacientele trebuie să se măsoare regulat pentru a se asigura că sutienul este confortabil și că oferă suportul necesar.   

Autopalparea sânilor

Autopalparea sânilor este recomandată pentru menținerea sănătății sânilor și pentru identificarea oricăror modificări sau anomalii. Autoexaminarea sânilor este recomandată în primele 5 zile după terminarea ciclului menstrual.

Pentru pacientele aflate la menopauză sau care nu mai au menstruație, autopalparea se poate face în aceeași zi a fiecărei luni. Pacientele trebuie să palpeze zonele bilaterale ale sânului, mamelonul și zonele axilare, pentru a identifica eventualele probleme sau schimbări. Începând cu vârsta de 18 ani, fiecare femeie ar trebui să practice autopalparea pe parcursul întregii vieți.

Stil de viață sănătos și echilibrat

Adoptarea unui stil de viață sănătos, care include menținerea unei greutăți corporale adecvate, exerciții fizice regulate și limitarea consumului de alcool sau a fumatului, contribuie semnificativ la reducerea riscului de cancer de sân. Aceste practici sănătoase promovează și sănătatea generală și bunăstarea fizică și mentală a pacientelor.

Se recomandă 2,5 ore de activitate fizică pe săptămână, limitarea consumului de alcool la mai puțin de o băutură pe zi și consumul unei diete echilibrate, bogate în fructe, legume, cereale integrale și proteine slabe. Vitaminele sunt, de asemenea, importante pentru sănătatea sânilor. Vitamina D și probioticele sunt elemente esențiale în menținerea unei stări de sănătate optime.

Write A Comment