Energia solară devine tot mai populară ca sursă de energie regenerabilă, iar mulți dintre noi consideră achiziționarea unui sistem fotovoltaic o opțiune din ce în ce mai viabilă. Instalarea unui sistem fotovoltaic poate aduce numeroase beneficii, precum economii semnificative la facturile de energie electrică și reducerea impactului asupra mediului.

Cu toate acestea, alegerea unui sistem fotovoltaic potrivit poate fi o sarcină complexă, în special pentru cei care nu sunt familiarizați cu tehnologia.

Evaluarea consumului de energie

Primul pas în alegerea unui kit fotovoltaic de la Giaul este să evaluezi consumul tău de energie. Cu cât consumul este mai mare, cu atât va trebui să instalezi un sistem mai mare. Analizează facturile de energie electrică pentru a determina câtă energie consumă locuința ta lunar și vei ști astfel să dimensionezi sistemul fotovoltaic corespunzător.

De exemplu, dacă pentru locuința ta consumi lunar 300 kWh, poți împărți energia consumată lunar la 30 de zile și vei afla media zilnică de consum, în cazul de față fiind de aproximativ 10 kWh. Acest necesar zilnic îl împarți apoi la un coeficient de 3.3 (media zilnică anuală) și vei afla puterea instalată care este de 3 kW sau 3000 W. Dacă ai în vedere un panou de 415 W, vei avea nevoie de 8 panouri solare.

Alegerea tipului de panouri solare

Există mai multe tipuri de panouri solare disponibile, iar alegerea potrivită depinde de nevoile și bugetul tău. Panourile solare monocristaline sunt cele mai eficiente, dar și cele mai scumpe. Panourile policristaline sunt mai accesibile ca preț, iar panourile subțiri și panourile bifaciale sunt alternative interesante. Analizează avantajele și dezavantajele fiecărui tip și consultă un specialist pentru a te asigura că alegi varianta cea mai potrivită pentru tine.

Localizarea și orientarea acoperișului

Localizarea și orientarea acoperișului sunt factori critici în determinarea eficienței sistemului fotovoltaic. Este important să ai o expunere adecvată la soare pe parcursul zilei. Acoperișul ar trebui să fie neumbrit și să aibă o orientare spre sud, pentru a maximiza captarea radiației solare. Dacă acoperișul nu îndeplinește aceste cerințe, poți lua în considerare amplasarea panourilor solare în alte zone ale proprietății tale.

Calitatea componentelor și garanțiile oferite

Atunci când alegi un sistem fotovoltaic, este important să acorzi atenție calității componentelor și să verifici garanțiile oferite de producători. Verifică reputația și experiența companiei producătoare, precum și garanțiile oferite pentru panouri solare, invertor și alte componente ale sistemului. Investiția în echipamente de calitate superioară și garanții extinse te va asigura că sistemul tău fotovoltaic va funcționa eficient și fiabil pe termen lung.

Importanța lucrării de instalare

Calitatea lucrării de instalare este crucială pentru performanța și durabilitatea sistemului fotovoltaic. Este recomandat să alegi un instalator calificat, cu experiență și cu referințe pozitive. Verifică certificările și licențele acestuia și asigură-te că respectă toate normele și standardele de siguranță.

Considerații legate de preț

Mare atenție la prețul sistemului fotovoltaic pe care îl alegi. De cele mai multe ori, o calitate scăzută este asociată cu un preț mic. Chiar dacă te gândești că poți economisi bani în momentul achiziției, există riscul ca pe termen lung sistemul tău fotovoltaic să nu mai funcționeze sau să nu mai producă energie la capacitatea lui maximă.

Mai mult decât atât, prețul nu ar trebui să mai reprezinte o problemă având în vedere că în piață există opțiuni de finanțare, direct la instalator sau prin programe guvernamentale. Casa Verde Fotovoltaice este un astfel de program, prin care aplicanții pot beneficia de un grant de 20.000 lei ce poate acoperi până la 90% din costurile totale ale sistemului fotovoltaic achiziționat.

Alegerea unui sistem fotovoltaic potrivit nevoilor tale poate fi o decizie importantă și complexă. Evaluarea consumului de energie, alegerea tipului de panouri solare, localizarea și orientarea acoperișului, calitatea componentelor și garanțiile oferite, precum și lucrarea de instalare și considerațiile legate de preț sunt factori esențiali de luat în calcul. Cu ajutorul unui specialist și a unei companii de încredere precum GIAUL, poți beneficia de o soluție solară personalizată și eficientă, care să-ți asigure economii semnificative la facturile de energie electrică și să contribuie la protejarea mediului înconjurător.

Write A Comment