Deficitul de vitamina D poate trece neobservat dacă nu sunt analizate cu atenție simptomele lui. Deseori semnele carenței sunt asociate cu alte probleme de sănătate, astfel că rezolvarea problemei poate fi presărată cu un drum lung de necunoscute.

Vitamina D, cunoscută și sub denumirea de „vitamina soarelui”, este importantă pentru corp fiindcă stimulează sistemul imunitar, reglează tiroida, menține sănătatea oaselor, combate stările de depresie, protejează sistemul cardiovascular, reduce inflamațiile și îmbunătățește funcțiile cognitive.

Citește în rândurile de mai jos din ce cauze apare deficitul de vitamina D, care sunt simptomele, dar și ce soluții există pentru a readuce echilibrul în interior.

Cauzele deficitului de vitamina D: de ce apare?

Există mai multe cauze ale deficitului de vitamina D, în funcție de stilul de viață al fiecărei persoane, dar și de factorii de mediu.

Așadar, cantitatea de vitamina D în corp poate fi influențată de următorii factori:

– poluarea;
– timpul redus petrecut în natură;
– munca îndelungată în spații închise;
– alimentația dezechilibrată;
– corpul nu poate absorbi eficient vitamina D din cauza anumitor afecțiuni precum boala celiacă, boala Crohn, afecțiuni ale ficatului ori rinichilor;
– obezitatea;
– administrarea anumitor medicamente (laxative, steroizi, etc).

Deficitul de vitamina D: care sunt simptomele?

Persoanele care au carență de vitamina D se pot confrunta cu următoarele simptome:

  • oboseală;
  • dureri de oase;
  • slăbiciune musculară;
  • depresie;
  • stări de iritabilitate;
  • anxietate;
  • sistem imunitar scăzut;
  • căderea părului.

Multe dintre aceste simptome ale deficitului de vitamina D pot fi confundate cu semnele altor afecțiuni. De aceea este recomandat să se facă analize de sânge pentru a se stabili exact de unde este problema. Cea mai frecventă analiză de laborator este 25-hidroxivitamina D (25-OH-vitamina D) sau calcidiol. Prin aceasta se află care este nivelul de vitamina D din corp.

Ce soluții există în caz de deficit de vitamina D?

Dacă în urma unor analize de sânge ai aflat că ai deficit de vitamina D, fă câteva schimbări esențiale în stilul tău de viață. Pentru început, încearcă să petreci mai mult timp în aer liber pentru a te bucura de beneficiile soarelui, în special în prima parte a zilei. Totodată, este important să acorzi mai multă atenție alimentației.

Surse de vitamina D sunt peștele gras (somon, macrou, hering, sardine), ficatul de vită, ciupercile și ouăle (în special gălbenușurile). De asemenea, mai poți lua vitamina D din alimente fortificate – lapte de vacă, lapte de soia, lapte de migdale, cereale pentru micul dejun, iaurt și suc de portocale.

În anotimpul rece, nivelul de vitamina D scade din organism, așa că este recomandat ca necesarul zilnic să fie preluat din suplimente alimentare. Suplimentele cu vitamina D pot fi luate în orice moment al zilei. Vezi aici mai multe detalii despre dozele recomandate.

Este recomandat să faci periodic teste pentru a monitoriza nivelul de vitamina D din sânge. Păstrează legătura cu medicul tău pentru a ajusta doza în funcție de nevoile tale.

În timp, deficitul de vitamina D poate duce la afecțiuni cardiovasculare, boli neurologice, afecțiuni osoase, infecții și chiar unele tipuri de cancer precum cel mamar și de colon.

Foto: unsplash.com

Write A Comment