Într-un restaurant, curățarea și întreținerea corectă a hotei, tubulaturii și ventilatoarelor sunt cruciale pentru asigurarea unui mediu de lucru sigur și eficient. Acestea nu doar că contribuie la buna funcționare a sistemului de ventilație, dar previn și riscul dezvoltării bacteriilor și izbucnirea incendiilor. În plus, o hotă necurățată poate duce la colmatarea tubulaturii, reducând astfel eficiența sistemului de evacuare a poluanților rezultați în urma procesului de preparare al alimentelor. Pentru a evita aceste probleme, curățarea și întreținerea regulată a tuturor componentelor sunt obligatorii conform normelor legale în vigoare.

Instalația minimă de ventilație a unei bucătării comerciale

Pentru a asigura o ventilație adecvată într-o bucătărie comercială, este necesară instalarea unei hote profesionale din inox, a unui ventilator aspirant și a unei tubulaturi adecvate. Aceste echipamente sunt esențiale pentru captarea și evacuarea poluanților și a grăsimilor rezultate în urma procesului de preparare al alimentelor.

Hota profesională din inox

Hota profesională trebuie să fie fabricată din inox și să fie prevăzută cu filtre antigrăsime, preferabil de tip labirint pentru a fi ușor de curățat. Există mai multe tipuri de hote profesionale, precum hote de perete, hote centrale, hote cubice, hote cu inducție și hote echipate cu sisteme de stingere a incendiilor. O hotă eficientă trebuie să aibă o lățime mai mare sau cel puțin egală cu lățimea echipamentelor pe care le deservește.

Ventilator aspirant

Ventilatorul aspirant are rolul de a extrage și evacua poluanții și grăsimile rezultate în urma procesului de preparare al alimentelor. În cazul hotei profesionale destinate bucătăriilor comerciale, se recomandă utilizarea ventilatoarelor externe, montate în afara bucătăriei. Acestea trebuie să aibă palete rare orientate spre interior pentru a preveni depunerea grăsimilor și pentru a ușura curățarea. Atât ventilatoarele interne, cât și cele externe sunt concepute pentru a funcționa în condiții de temperatură ridicată.

Tubulatura de evacuare

Tubulatura este responsabilă pentru evacuarea aerului viciat încărcat cu aerosoli și particule de grăsime. Aceasta trebuie inspectată periodic și curățată cel puțin o dată la 2 ani, în funcție de gradul de colmatare, arhitectura și dimensiunile acesteia. Curățarea se face folosind soluții decolmatoare și detergenți speciali pentru îndepărtarea grăsimilor.

Riscurile nerespectării curățeniei

Curățarea profesională a hotelor și a întregului sistem de ventilație din restaurante este foarte importantă pentru a inhiba proliferarea bacteriilor și microorganismelor. Trebuie să conștientizăm faptul că acumulările de grăsime constituie un mediu extrem de favorabil pentru creșterea acestor bacterii. În depozitele de grăsime, acestea găsesc nutrienți organici și temperatura adecvată pentru a se dezvolta și a se înmulți.

Nerespectarea unui program constant de curățare a sistemului de ventilație poate conduce la situații periculoase, inclusiv riscul major de incendiu. Acumulările de grăsime și alte particule pot deveni foarte ușor materiale combustibile și, în circumstanțe nefavorabile, pot genera incendii cu efecte devastatoare. În plus, pe lângă pericolele imediate la care te supui, un incendiu poate rezulta în sancțiuni sau chiar în suspendarea activității restaurantului tău.

Conform ordinului Nr. 118/1709 din 20 mai 2010 pentru aprobarea Dispozițiilor generale de apărare împotriva incendiilor la structuri de primire turistice, unități de alimentație publică și unități de agrement, mașinile de gătit și grătarele pentru fript se echipează cu hote și tubulaturi de ventilație prevăzute cu site de protecție sau clapete și, după caz, cu instalații de stingere specifice. Hotele și tubulaturile de ventilație ce deservesc mașinile de gătit, grătarele pentru fript, cuptoarele pentru copt se curăță și se degresează săptămânal și ori de câte ori este nevoie. Se interzice curățarea hotelor prin ardere.

De ce să apelăm la o firmă ce oferă servicii de curățire hote și ventilatoare pentru restaurante?

Experiență și specializare

Acesta este unul dintre cele mai evidente aspecte, unul important. O firmă cu experiență în curățare hote sau curățare coșuri de fum oferă servicii de calitate. Personalul specializat știe cum să abordeze diferite tipuri de hote și ventilatoare, precum și ce tehnică de curățare este cea mai eficientă pentru fiecare caz.

Echipamentul și substanțele folosite

Firmele profesionale dispun de echipamente și substanțe de curățare de ultimă generație, adaptate specific nevoilor restaurantelor. Asigură-te că firma aleasă utilizează produse care sunt atât eficiente, cât și sigure pentru personalul tău și clienții restaurantului.

Certificări și standarde de calitate

Înainte de a angaja o firmă ce oferă servicii de curățare hote și curățare coșuri de fum, informează-te despre certificările pe care le deține și asigură-te că respectă toate standardele și regulamentele locale și naționale. Unele firme oferă chiar și o garanție a serviciilor prestate, ceea ce poate fi un mare avantaj.

Flexibilitate și disponibilitate

În industria restaurantelor, orarul de funcționare poate fi foarte variat, astfel că o firmă care oferă flexibilitate în programare va fi întotdeauna o opțiune mai bună. Verifică dacă firma poate veni să efectueze curățarea în afara orelor tale de lucru, pentru a nu perturba funcționarea normală a restaurantului.

Prețul serviciilor

Deși este tentant să alegi opțiunea cea mai ieftină, raportul calitate-preț este cel care ar trebui să primeze. Servicii de curățare la prețuri foarte mici pot ascunde compromisuri în ceea ce privește calitatea, ceea ce nu este un lucru pe care ți-l dorești într-un restaurant.

Opinii și referințe

În era digitală, poți accesa cu ușurință opinii și recenzii despre serviciile unei firme. O reputație bună în mediul online, precum și referințe pozitive de la alți proprietari de restaurante, pot servi drept un bun indicator al calității serviciilor prestate.

Alegerea unei firme specializate precum HORN INSPECT în curățarea hotelor și ventilatoarelor din restaurante este o decizie bună. Un serviciu profesionist nu doar că asigură o bună funcționare a echipamentelor tale, dar și contribuie la o imagine pozitivă a afacerii tale, fapt ce nu poate fi trecut cu vederea.

Write A Comment