Radiografiile sunt unele dintre cele mai folosite instrumente de investigație medicală datorită faptului că oferă informații detaliate despre structura internă a organelor și țesuturilor într-un timp scurt, sunt non-invazive și accesibile din punct de vedere financiar.

Acestea devin necesare în stabilirea unui diagnostic concret și a unui plan de tratament potrivit, motiv pentru care tot mai mulți medici aleg să includă procedura pe lista investigațiilor necesare pentru un consult detaliat. Află cum te pregătești pentru o radiografie RX și care sunt situațiile în care se recomandă efectuarea acestora de la specialiștii Eminescu 100!

Ce sunt radiografiile

Radiografiile sunt imagini detaliate ale structurilor și țesuturilor interne ale organismului obținute prin expunerea acestora la o cantitate controlată și sigură de raze X. Acestea reprezintă cele mai folosite instrumente de diagnosticare și monitorizare a afecțiunilor medicale datorită faptului că oferă în timp real informații despre modificările anormale structurale sau funcționale ale țesuturilor în așa fel încât medicul să poată oferi un diagnostic clar.

Ce fel de afecțiuni pot fi depistate cu ajutorul radiografiilor

Datorită faptului că tehnologia a evoluat considerabil în ultimii ani, aria de probleme de sănătate care pot fi depistate cu ajutorul radiografiilor este din ce în ce mai mare, de la fracturi și infecții, la tumori și malformații periculoase care necesită intervenție imediată.

Totodată, cu ajutorul unei radiografii medicul poate depista rapid deficiențe de funcționare ale organelor interne, cum ar fi plămânii, ficatul, inima, rinichii și nu numai. Iată o listă a celor mai folosite tipuri de radiografii și afecțiunile care pot fi observate și monitorizate cu ajutorul acestora:

  • radiografia osoasă: fracturi, tumori osoase, artroze, boli reumatismale, infecții;
  • radiografia cardio-pulmonară: pneumonii, boli infecțioase sau inflamatorii, boli cardiovasculare;
  • radiografia abdominală pe gol: pneumoperitoneu, ocluzie intestinală, diverse calcificări;
  • radiografia reno-vezicală simplă: calculi renali sau calculi vezicali etc.

De ce sunt necesare radiografiile în timpul și după finalizarea tratamentelor

Odată identificată o problemă de sănătate cu ajutorul radiografiilor, se impune crearea unui plan de tratament adaptat nevoilor pacientului și monitorizarea efectelor pe care acesta le are în raport cu afecțiunea în cauză. Radiografiile ajută la observarea măsurii în care țesutul se vindecă în așa fel încât să ajute medicul să îmbunătățească abordarea atunci când este necesar.

Aspecte de care trebuie să ții cont înainte de a efectua o radiografie

Radiografiile sunt proceduri medicale sigure și non-invazive ceea ce înseamnă că nu necesită o pregătire riguroasă în prealabil din partea pacientului. Cantitatea de raze X utilizată este mică, echivalând expunerea în mod normal a uneia sau mai multor zile de expunere la fondul natural de radiații, în cazul variantelor mai complexe.

Drept urmare, singura recomandare din partea medicilor este îndepărtarea obiectelor metalice din zona examinată pentru a nu interfera cu rezultatele obținute. Totodată, pentru femeile însărcinate sau care alăptează, cât și pentru copii sau persoane vârstnice cu probleme severe de sănătate, este indicat să se folosească metode de examinare care nu folosesc radiații, cum ar fi ecografiile.

Programează-te online la clinica Eminescu 100

Pentru a eficientiza tratarea problemelor de sănătate și a salva timp prețios este indicat să te orientezi către o clinică medicală care dispune de un departament de imagistică în așa fel încât investigațiile și intervențiile să poată fi efectuate în același loc. În acest mod, comunicarea dintre medici este mai bună, timpul de așteptare mai scurt și intervențiile de urgență mai prompte.

La Eminescu 100 te așteaptă un personal calificat, aparatură de ultimă generație și o procedură de programare simplificată în așa fel încât să beneficiezi de toată asistența de care ai nevoie cât mai repede, fără să fii nevoie să îți aștepți rândul pe liste interminabile de așteptare.

Write A Comment