Hernia de disc cervicală este o afecțiune care apare atunci când o porțiune a discurilor intervertebrale se fragmentează și ajunge să comprime rădăcinile nervoase sau măduva spinării aflate în canalul spinal din imediata sa vecinătate.

Discurile intervertebrale sunt structuri asemănătoare cu pernele care stau între oasele coloanei vertebrale (vertebre) și care ajută la absorbția șocurilor și la menținerea flexibilității coloanei.[2] Există mai multe semne ce pot indica prezența acestei afecțiuni, iar în continuare îți vom vorbi despre câteva dintre acestea. 

1. Dureri de gât

Hernia de disc cervicală este o cauză comună a durerilor de gât în rândul adulților. Acest simptom apare ca urmare a presiunii exercitate asupra nervilor spinali sau a măduvei spinării și poate varia ca intensitate.[4][5]

Durerea de gât cauzată de hernia de disc cervicală este descrisă fie ca o durere ascuțită, fie ca o durere surdă. Un numitor comun constă însă în faptul că poate fi agravată de anumite poziții sau mișcări ale gâtului. De exemplu, întoarcerea capului sau înclinarea acestuia într-o anumită direcție poate crește nivelul de disconfort.

Pe de altă parte, durerile de gât pot avea și alte cauze. Prin urmare, este important ca persoanele care suferă de dureri de gât persistente să se adreseze unui medic pentru a fi evaluate corespunzător și a se stabili un plan de tratament adecvat.[1]

2. Dureri în umăr și braț

Un alt posibil semn al herniei de disc cervicale este reprezentat de durerea de umăr sau braț. Acesta apare tot ca urmare a presiunii exercitate asupra rădăcinii nervoase și poate fi intensă. Este adesea descrisă ca o durere ascuțită, arzătoare și, de multe ori, devine mai intensă ori radiază către picior atunci când persoana afectată tușește, strănută sau adoptă anumite poziții ale corpului.[2]

Acesta este un semn adesea menționat când se vorbește despre hernia cervicală și simptomele sale. Chiar dacă nu aceasta este cauza sa, cu siguranță merită investigat pentru a descoperi ce anume a dus la apariția sa.  

3. Furnicături sau amorțeală în umăr sau braț

Furnicăturile sau amorțeala în umăr ori braț sunt alte semne ce pot indica existența unei hernii de disc cervicale. Ca și în cazurile de mai sus, apar ca rezultat al compresiunii rădăcinii nervoase.[5]

În același timp, este un simptom ce poate avea multe posibile cauze, de la statul în aceeași poziție pentru timp îndelungat până la diverse afecțiuni.[3] Pentru identificarea cauzei exacte este necesar un consult de specialitate. Adresează-te deci unui medic dacă acest simptom persistă, se agravează ori este acompaniat și de alte simptome îngrijorătoare.

4. Slăbiciune musculară

Slăbiciunea musculară este un alt posibil simptom al herniei de disc cervicală și apare tot ca rezultat al compresiunii rădăcinii nervoase, ce duce la scăderea forței musculare în mușchii deserviți de către nervii afectați.[2]

Această slăbiciune se poate manifesta la nivelul a diverse zone ale brațului (ex: umăr, antebraț, degetele mâinii), în funcție de care rădăcină nervoasă este comprimată și îți poate afecta capacitatea de a ridica sau de a apuca și ține obiecte.[4] Dacă observi acest simptom, este important să consulți un specialist pentru o evaluare completă.

Hernia de disc cervicală nu provoacă întotdeauna simptome. În cazul o face, durerile de umăr și braț, durerile de gât și celelalte simptome menționate mai sus se numără printre cele mai frecvent menționate semne ale acestei boli. Simptomele care apar și intensitatea acestora pot varia de la o persoană la alta. Dacă prezinți oricare dintre aceste simptome, este indicat să te adresezi unui medic pentru efectuarea investigațiilor necesare în vederea stabilirii cauzei lor și, dacă este cazul, a tratamentului potrivit. 

Bibliografie: 

  1. „Herniated Disc – Symptoms, Causes, Prevention and Treatments”, American Association of Neurological Surgeons, 2023, www.aans.org/Patients/Neurosurgical-Conditions-and-Treatments/Herniated-Disc. Accessed 29 Dec. 2023.
  2. „Herniated Disk – Symptoms and Causes”, Mayo Clinic, 2023, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/herniated-disk/symptoms-causes/syc-20354095. Accessed 29 Dec. 2023.
  3. „Numbness and Tingling”, MedlinePlus Medical Encyclopedia, 2023, medlineplus.gov/ency/article/003206.htm. Accessed 29 Dec. 2023.
  4. Samir Sharrak, and Yasir Al Khalili. „Cervical Disc Herniation”, StatPearls Publishing, 28 Aug. 2023, www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK546618/. Accessed 29 Dec. 2023.
  5. „What Is a Herniated Cervical Disk?”, WebMD, 31 Jan. 2017, www.webmd.com/pain-management/what-is-a-herniated-cervical-disk. Accessed 29 Dec. 2023.

Write A Comment