Ața dentară este un instrument de igienă orală eficient în îndepărtarea resturilor alimentare și a depunerilor de placă bacteriană din spațiile interdentare, dificil de accesat cu ajutorul periuței dentare. În ciuda faptului că este adesea neglijată, fiind utilizată de un număr redus de persoane, ața dentară poate face diferența în prevenirea cariilor, a bolilor gingiilor și a altor probleme dentare. Pentru a aduce beneficii, ața dentară trebuie utilizată cu regularitate, într-un mod corect.

Ce presupune utilizarea regulată și corectă a aței dentare?

Frecvența și modul de utilizare al aței dentare influențeaza semnificativ eficacitatea sa. Ața dentară ar trebui să fie folosită zilnic, preferabil înainte de culcare, pentru a asigura îndepărtarea constantă a plăcii bacteriene și a resturilor alimentare. Tehnica de utilizare ar trebui să prevină lezarea gingiei, fiind indicată utilizarea aței dentare doar prin mișcări blânde și controlate. Ața dentară trebuie utilizată pe întreaga sa lungime, evitându-se utilizarea aceleiași porțiuni a aței pentru mai multe spații interdentare, pentru a nu redistribui bacteriile.

Pentru a folosi corect ața dentară, respectați următorii pași:

– rupeți o bucată de ață dentară cu lungimea de aproximativ 45 cm;

– înfășurați capetele aței dentare în jurul degetelor mare și cel arătător (lăsați o porțiune de aproximativ 2,5 cm întinsă între ele);

– introduceți ața dentară în spațiul dintre doi dinți;

– îndoiți ața dentară în forma literei C în jurul unui dinte;

– mișcați ușor ața dentară de-a lungul suprafeței dintelui, de la gingie spre vârf;

– repetați pașii anteriori pentru fiecare spațiu dintre dinți, fără a utiliza o porțiune a aței dentare pentru curățarea mai multor spații interdentare.

Tipuri de ațe dentare

Ața dentară se poate clasifica în funcție de materialul din care este concepută, grosime sau formă și aromă (există ațe dentare cu sau fără aromă). De asemenea, există tipuri specifice de ață dentară (cu sau fără ceară), cât și ață dentară destinată persoanelor cu aparat dentar și implanturi.

În momentul în care alegeți o ață dentară, trebuie să țineți cont că există situații specifice în care un anumit tip de ață dentară poate fi mai potrivit decât un altul. De exemplu, ața dentară cu ceară poate fi potrivită pentru pacienții cu parodontoza, în timp ce ațele dentare cu formă rotundă pentru cei care au spații interdentare mai mari.

Ce beneficii aduce ața dentară?

Utilizarea cu regularitate a aței dentare, într-un mod care nu afectează sănătatea gingiilor, poate reduce semnificativ riscul de apariție a cariilor dentare și a altor afecțiuni orale. De asemenea, curățarea spațiilor interdentare cu ața dentară ajută la reducerea acumulării bacteriilor care pot cauza halitoza (respirația neplăcută). Deoarece completează acțiunea periuței de dinți, ața dentară contribuie la menținerea unei bune sănătăți generale. Există studii care sugerează că menținerea unei igiene orale bune, inclusiv prin utilizarea aței dentare, poate avea beneficii asupra sănătății cardiovasculare prin reducerea inflamațiilor în organism.

Write A Comment