Ceaiul negru a devenit o băutură tot mai populară la nivel mondial. Ceaiul negru are multe beneficii cunoscute pentru sănătate. Spre deosebire de alte variante, acesta trece printr-un proces extins de oxidare, prin expunerea celulelor din interiorul frunzelor la oxigen. Experții cred că tocmai procesul de obținere este cel care oferă avantaje deosebite ceaiului negru.

Antioxidant natural

Antioxidanții sunt compuși esențiali care protejează celulele corpului de daunele cauzate de radicalii liberi. Ceaiul negru este o sursă bogată de antioxidanți, mai exact polifenoli, printre care se numără catechinele, teaflavinele și tearubiginele. Acești compuși au proprietăți antioxidante puternice și acționează pentru a neutraliza radicalii liberi.

În plus, acești antioxidanți pot reduce inflamația în organism, contribuind la prevenirea unei game largi de boli cronice. Prin neutralizarea acestor molecule instabile, antioxidanții din ceaiul negru protejează celulele și țesuturile de daune, ceea ce poate contribui la prevenirea îmbătrânirii premature și a apariției unor afecțiuni de sănătate. (1)

Reducerea riscului afecțiunilor cardiovasculare

Un principal efect ale consumului de ceai negru este scăderea valorilor tensiunii arteriale, diastolice și sistolice. Mecanismul prin care aceasta se întâmplă este destul de complex. Explicația este că polifenolii din ceaiul negru pot să ajute la relaxarea și dilatarea vaselor de sânge, ceea ce reduce presiunea arterială.

Consumul zilnic de ceai negru, alături de modificarea stilului de viață și reducerea stresului pot aduce beneficii pentru cei care se confruntă cu tensiune arterială crescută. De asemenea, ceaiul negru poate avea efecte pozitive asupra sănătății inimii, fiind asociat cu un risc mai mic de dezvoltare a bolilor de inimă.

Flavonoidele din ceaiul negru contribuie la reducerea multor factori de risc pentru bolile de inimă. Adăugarea ceaiului negru în rutina zilnică este o modalitate perfectă de a încorpora antioxidanți în dieta și de a reduce riscul de complicații viitoare pentru sănătate. (1), (2)

Managementul problemelor digestive

Beneficiile bacteriilor bune din intestin sunt numeroase și variate. O populație sănătoasă de bacterii bune în intestin previne o gamă largă de afecțiuni de sănătate. Bacteriile joacă un rol esențial în procesul digestiv, ajutând la descompunerea alimentelor și la absorbția nutrienților. Un intestin sănătos poate avea un impact pozitiv asupra stării generale de sănătate. Există dovezi care sugerează că un microbiom intestinal sănătos poate reduce riscul de a dezvolta boli cronice, cum ar fi diabetul de tip 2, bolile de inimă și anumite tipuri de cancer. 

Consumul regulat de ceai negru poate ajuta la prevenirea sau gestionarea problemelor digestive. Totul este pus pe seama polifenolilor regăsiți în ceaiul negru care susțin un intestin sănătos prin promovarea creșterii bacteriilor bune, inhibând, totodată, creșterea bacteriilor rele. Efectele benefice sunt amplificate de proprietățile antimicrobiene ale ceaiului negru. Astfel, sunt ucise substanțele nocive, are loc repararea mucoasei tractului digestiv și se întărește sistemul imunitar. (1)

Stimularea capacității de concentrare

Consumul regulat de ceai negru are anumite beneficii asupra creierului, contribuind la îmbunătățirea concentrării și a funcțiilor cognitive. Aceste beneficii sunt în mare parte datorate conținutului de cofeină și prezenței unui aminoacid numit L-teanina. Acesta din urmă contribuie la îmbunătățirea performanțelor cognitive și la promovarea unei stări de relaxare.

Potrivit studiilor realizate, chiar și un consum mic de ceai negru poate oferi suport funcției cognitive. Un motiv în plus pentru a consuma ceai negru este faptul că oferă energie, favorizează concentrarea și nu conține o cantitate mare de cofeină. (1), (2)

Diminuarea riscului de apariție a unor tumori canceroase

Polifenolii sunt recunoscuți pentru capacitatea lor de a încetini dezvoltarea anumitor tipuri de cancer și de a promova moartea celulelor canceroase. Datorită conținutul mare de polifenoli, ceaiul negru a fost asociat cu reducerea riscului de dezvoltare a diferitelor tipuri de cancer, precum cancerul de sân, cel pulmonar, cancerul de prostată și cel de piele. (2)

Ceaiul negru nu ar trebui considerat un tratament alternativ pentru cancer. Potențialul său de a ajuta la reducerea riscului anumitor tipuri de cancer este imens și încă necunoscut pe deplin. Oamenii de știință vorbesc despre realizarea mai multor investigații amănunțite, pe subiecți umani, pentru a dovedi clar legătura dintre ceaiul negru și celulele canceroase. (1)

Ceaiul negru este o resursă naturală de sănătate, dar numai dacă este consumat cu moderație. Acesta este o opțiune potrivită, deoarece are un conținut scăzut de calorii și mai puțină cofeină decât cafeaua. Prea mult ceai negru poate conduce la un nivel crescut de toxicitate și la probleme asociate efectelor cofeinei. Medicul este singurul în măsură să stabilească doza și perioada de administrare pentru fiecare persoană, ținând cont de istoricul medical și de starea de sănătate a fiecărui individ.

Surse de informare:

10 Evidence-Based Health Benefits of Black Tea – https://www.healthline.com/nutrition/black-tea-benefits, Accesat 01.11.2023

2. What are the health benefits of black tea? – https://www.medicalnewstoday.com/articles/292160, Accesat 01.11.2023

Write A Comment