Dementa este o problema de sanatate pentru un mare numar de persoane din lumea intreaga. Exista mai multe forme de dementa, iar una dintre cele mai frecvent intalnite este cea care se asociaza cu Alzheimer. Vorbim despre o afectiune neurologica manifestata la nivelul memoriei si al capacitatii cognitive pentru pacient. Intr-un final pacientul devine dependent de ajutorul persoanelor din jur pentru o viata apropiata de cea obisnuita.

Diagnosticarea in faza timpurie inseamna o crestere a sperantei de viata, dar mai ales a calitatii vietii. Trebuie punctat faptul ca boala Alzheimer este o afectiune neurodegenerativa pentru care tratamentele nu inseamna vindecarea completa a pacientului. Totusi, anumite abordari pot diminua considerabil efectele negative ale bolii si pot contribui la imbunatatirea stilului de viata pentru pacient dupa diagnosticarea cu Alzheimer.

Ce trebuie sa stii despre Alzheimer?

Alzheimer este o afectiune a carei cauza exacta nu este determinata. Desi nu vorbim despre o afectiune cauzata doar de inaintarea in varsta, trebuie punctat faptul ca acesta este principalul factor de risc. Majoritatea pacientilor dezvolta aceasta afectiune dupa ce au implinit 60-65 de ani.

O alta caracteristica a bolii Alzheimer este specificul progresiv cu care afectiunea se instalaseaza si se manifesta. Practic discutam despre o afectiune a caror simptome se agraveaza pe masura trecerii timpului. Consecinta o reprezinta aparitia treptata a pierderilor usoare de memorie. Odata ce boala avanseaza, in ultimele faze ale bolii, pacientii aproape ca nu mai pot purta conversatii simple.

Statisticile in cazul pacientilor  diagnosticate cu Alzheimer vorbesc despre o perioada de circa 4-8 ani de viata. Totusi, in anumite situatii, viata pacientilor diagnosticati cu Alzheimer poate sa fie prelungita cu pana la 10 sau 20 de ani.

Manifestarile specifice ale bolii Alzheimer

Pentru ca un pacient sa aiba indicii cum ca ar putea sa se confrunte cu Alzheimer, anumite manifestari trebuie avute in vedere, pe masura ce boala se instalaleaza si se dezvolta. Cea mai frecvent intalnita manifestare este problema cu memoria. In primele faze apar dificultati cu evenimente sau conversatii recente. Pe masura ce boala avanseaza, manifestarile se agraveaza tot mai evident. De cele mai multe ori doar prietenii apropiati si familia pot sa observe agravarea manifestarilor.

Dincolo de problemele cu memoria, exista o serie de alte manifestari si simptome specifice. Printre acestea putem aminti repetarea anumitor lucruri si intrebari, amplasarea obiectelor in locuri neobisnuite si ratacirea in locuri care de altfel sunt cunoscute, dificultati in a retine denumirea obiectelor folosite zi de zi sau numele persoanelor din cercul de apropiati, probleme de exprimare in ceea ce inseamna gasirea cuvintelor potrivite pentru anumite conversatii, dificultati majore de concentrare si gandire, imposibilitatea in luarea deciziilor rationale sau incetinirea reactiilor la anumite situatii si evenimente.

Acestea sunt cele mai frecvente manifestari si simptome asociate cu boala Alzheimer. Fie ca ele sunt remarcate de pacient, fie ca sunt observate de catre familie sau prieteni apropiati, se recomanda programarea imediata pentru o consultatie neurologica de specialitate. In acest mod se va putea stabili un tratament care sa incetineasca avansarea bolii si consecintele sale.

Write A Comment