Terapia ABA (Analiza Aplicata a Comportamentului – Applied Behavioral Analysis) are in vedere intelegerea si imbunatatirea comportamentului uman. Tehnicile stiintifice si principiile utilizate in timpul terapiei au rolul de a manipula comportamentul uman – se apeleaza la psihologia pozitiva pentru a consolida anumite comportamente si obiceiuri in viata unei persoane.

Acest tip de terapie este aplicat cu precadere in cazul copiilor cu autism, terapia ABA fiind incredibil de utila in sustinerea dezvoltarii si integrarii in societate a acestora.

Iata cateva dintre principiile pe care se bazeaza specialistii in terapie ABA in timpul sedintelor de tratament!

Analiza aplicata in viata reala

In punerea la punct a tehnicilor si principiilor terapiei ABA s-au luat in calcul doar studii ale comportamentului realizate in medii reale. Implicit, rezultatele sunt aplicate cu scopul de a imbunatati calitatea vietii individului – putine aspecte sunt teoretice cand vine vorba de terapie ABA.

Pragmatism

Persoanele care beneficiaza de terapie ABA au parte de solutii reale, practice, implicit care pot fi realizate/aplicate cu usurinta in viata de zi cu zi. De cele mai multe ori, solutiile oferite nu tin cont de afectiune sau de dificultatile pacientului. Fie ca este vorba despre copii cu tulburari de spectru autist sau persoane care sufera de anxietate, solutiile oferite de terapia ABA sunt practice!

Identificarea corespunzatoare a comportamentelor problematice

terapie ABA

Prima etapa a sedintelor de terapie ABA are in vedere identificarea comportamentelor care trebuie schimbate sau imbunatatite. Dupa identificare, ele sunt analizate, pentru a intelege modul in care functioneaza – si mai ales de ce anume sunt declansate.

In final, specialistul in terapie ABA va lucra asupra elementelor declansatoare si va consolida rezultate comportamentale pozitive.

Terapie bazata pe dovezi clare

Dupa cum a fost mentionat, putine aspecte sunt ramase teoretice in terapia ABA. Interventiile, anume tratamentul si sedintele de terapie, sunt realizate in baza cercetarilor stiintifice concrete si pe dovezi clare, directe (rezultate din aplicarea tehnicilor de baza ale terapiei).

Desigur, tehnicile si principiile de baza sunt adaptate conform nevoilor individuale ale fiecarui pacient – tinand cont de afectiunile de care acesta sufera, dar si de obiectivele/rezultatele asteptate de familie.

Acesta este unul dintre aspectele esentiale ale terapiei ABA – adaptabilitatea tehnicilor si principiilor. Varsta, nivelul de dezvoltare, interesele, dar si abilitatile pacientului sunt luate in calcul pentru a pune la punct un plan de tratament complet.

Relevanta sociala a terapiei

Solutiile nu sunt doar practice si directe, dar au in vedere dezvoltarea abilitatilor individului relevante pentru integrarea si functionarea sociala a acestuia. De altfel, unul dintre scopurile principale ale terapiei ABA este sustinerea procesului de integrare in mediu/societate a persoanelor care sufera de anumite dizabilitati (care ar putea afecta acest proces).

Vrei sa afli mai multe despre terapia ABA si despre cat de benefica poate fi aceasta pentru cei mici? Specialistii clinicii Atletico Kinetic sunt alaturi de tine, pregatiti sa-ti ofere toate informatiile de care ai nevoie pentru a lua o decizie inspirata si informata. Alaturi de acestia vei afla care este cel mai bun tratament de care poate beneficia copilul tau, pentru a-i asigura un viitor cat mai normal cu putinta!

Write A Comment