Turneul de tenis de la Wimbledon este unul dintre cele mai mari turnee de tenis din circuitul mondial. Face parte din categoria turneelor de Grand Slam, alaturi de Australian Open, Roland Garros si US Open. Este singurul turneu de Grand Slam care se joaca pe iarba, gazda fiind de fiecare data Londra, Regatul Unit.
Este cel mai vechi turneu de tenis profesionist din lume si multi pasionati ai tenisului il considera, pe buna dreptate, cel mai prestigios turneu. Tocmai din acest motiv m-am gandit sa iti prezint in continuare cateva informatii interesante si utile despre Wimbledon.
Unde si cand se desfasoara Wimbledon?
Turneul are loc in All England Club din Wimbledon, Londra si este gazduit de aceasta locatie inca din anul 1877. Meciurile se disputa pe iarba, pe terenuri in aer liber. Incepand cu anul 2019, exista si doua arene care au acoperis retractabil, astfel ca meciurile pot fi disputate inclusiv in conditii meteo mai putin prielnice acestui sport.
In mod obisnuit, Wimbledon are loc pe parcursul a doua saptamani competitionale, incepand cu sfarsitul lui iunie si pana in prima parte a lunii iulie. Poti chiar sa pariezi pe meciurile de la Wimbledon pe internet la Mr Bit, iar daca introduci un cod promotional valabil la Mr Bit primesti si un bonus consistent de bun venit.
Avand in vedere traditia indelungata si prestigiul acestui turneu, exista si un cod vestimentar impus aici. Astfel, atat jucatorii, cat si jucatoarele, dar si invitatii din categoria patronajului regal au obligatia de a purta vestimentatie de culoare alba.
Prima editie de Wimbledon
Turneul inaugural, adica prima editie la Wimbledon a debutat pe data de 9 iulie 1887 si atunci s-a tinut doar proba de simplu masculin. 22 de tenismeni au platit o taxa de intrare pentru a participa, iar ploaia a amanat calendarul competitional cu 4 zile.
Spencer Gore a castigat prima editie, trecand in actul final de William Marshall in doar 48 de minute. Este un lucru extrem de rar acum ca o finala sa se termine in doar 48 de minute.
Editia 2022 a Wimbledon
Editia de anul trecut la Wimbledon, adica cea din 2022 a fost una cu totul inedita, in sensul in care nu s-au acordat puncte ATP si WTA participantilor.
A fost o situatie exceptionala, pentru ca jucatorii rusi si bielorusi au fost exclusi din competitie ca urmare a invadarii Ucrainei de catre fortele armate ruse.
Fondul de premiere
Fondul de premiere la aceasta competitie anuntat pentru editia actuala (2023) este unul absolut impresionant, de 44,7 milioane de lire sterline.
Tablou si mod de desfasurare a turneului
In probele masculine, meciul se desfasoara dupa sistemul cel mai bun din 5 seturi (primul la 3 seturi), iar la proba feminina meciurile se deruleaza dupa sistemul cea mai buna din 3 seturi (prima la 2 seturi)
In momentul de fata, tabloul principal de competitie de la Wimbledon cuprinde un numar de 128 de participanti, atat in circuitul masculin, cat si in cel feminin. Probele masculine si feminine de la Wimbledon se deruleaza concomitent, avand acelasi program competitional.
Turneul masculin
Proba de masculin permite accesul direct pe tabloul principal pentru primii 104 jucatori in ordinea descrescatoare a punctelor acumulate in sezonul actual. Prin urmare, cei mai bine clasati 104 tenismeni in circuitul ATP vor lua startul direct pe tabloul principal.
Se mai acorda 8 wildcard-uri, adica invitatii speciale de participare pe tabloul principal pentru anumiti jucatori. Restul pana la completarea celor 128 de pozitii sunt jucatori veniti din calificari, care sunt nevoiti sa dispute 3 tururi de calificare pentru accederea pe tabloul principal.
Turneul feminin
La proba de feminin se acorda 108 locuri pe baza criteriului clasarii in ierarhia mondiala. Totodata, mai sunt acordate 8 wildcard-uri (la fel ca la proba masculina), iar 12 jucatoare vin din calificari, disputand tot 3 tururi de calificare.
Comitetul de Management al turneului, adica organizatorul, alege cui se acorda wildcard-urile. De regula sunt acordate jucatorilor care desi au evoluat bine in acel sezon nu au suficiente puncte pentru a accede pe tabloul principal sau care au esuat in etapa calificarilor.
Exista tablouri principale pentru probele de simplu masculin, simplu feminin, dublu masculin, dublu feminin si dublu mixt, acestea trezind cel mai mult interes pentru public. Exista si competitii pentru juniori, insa acelea suscita mai putin interes.
Cupa de castigator la Wimbledon
Castigatorul titlului este premiat cu o cupa invelita in argint de aproximativ 47 de cm pe care este imprimat textul „All England Lawn Tennis Club Single Handed Championship of the World”. Trofeul original ramane in posesia All England Cup Museum, iar campionul primeste o replica a acestuia.
Cei mai titrati jucatori din istoria Wimbledon
Acum ca am adus in discutie titul de campion, e timpul sa iti prezint si statistici care cu adevarat au intrat in istoria clubului de tenis britanic.
Exista doua epoci ale Wimbledon-ului: cea de dinainte de Open Era si Open Era. Pre Open Era se refera la perioada cuprinsa intre 1877 si 1967, iar Open Era a inceput in anul urmator, 1968.
Cele mai multe titluri castigate la Wimbledon inainte de Open Era le detine William Renshaw, cu 7 trofee. In Open Era, Roger Federer s-a impus in 8 finale.
Cele mai multe titluri castigate consecutiv inainte de Open Era le are William Renshaw, cu 6 victorii consecutive, in timp ce in Open Era, Federer imparte acelasi rezultat cu Bjorn Borg, ambii avand 5 titluri castigate la rand.
La femei, inainte de Open Era, cele mai multe titluri la simplu le are Helen Wills cu 8 reusite, iar in Open Era, Martina Navratilova are 9 titluri adjudecate.
Cele mai multe trofee consecutive inainte de Open Era le are Suzanne Lenglen cu 5 trofee adjudecate consecutiv, iar Martina Navratilova are 6 titluri la rand in Era Open.
Wimbledon continua sa produca an de an istorie si sa ofere telespectatorilor si spectatorilor doze intregi de adrenalina si suspans, fiind unul dintre cele mai asteptate si urmarite evenimente sportive din lume.