Vizitele regulate la medicul dentist sunt aspecte de bază ale îngrijirii sănătății și bunăstării cavității orale. Totuși, există încă, în întreaga lume, foarte mulți oameni care se tem să se programeze la un medic dentist din cauza fricii de durere.

Metodele și tehnicile de tratament au evoluat foarte mult, iar un zâmbet sănătos poate fi cartea de vizită a fiecărei persoane, iar pacienții se pot bucura de experiențe plăcute, lipsite de durere.

Când ar trebui să mergi la dentist?

Dezvoltarea cariilor creează condiții pentru ca bacteriile să intre în sânge din cavitatea bucală, ceea ce poate provoca dezvoltarea aterosclerozei, agravarea bolii coronariene și chiar duce la un atac de cord sau un accident vascular cerebral. Statisticile arată că obiceiurile de îngrijire ale părinților sunt preluate și de copii, iar, existența cariilor la părinți crește semnificativ riscul de a se dezvolta și la copii. La femeile însărcinate, sănătatea orală neglijată poate crește riscul de pierdere a dinților, aceștia fiind puternic afectați de modificările suferite în timpul perioadei de graviditate.

Vizita într-o clinică stomatologică la fiecare 6 luni va garanta detectarea cariilor sau a altor probleme din stadii incipiente. În timpul unor astfel de vizite, ar trebui efectuate și proceduri de detartraj, sablare și fluorizare – aceste operațiuni au ca scop îndepărtarea tartrului și protejarea împotriva dezvoltării cariilor. Mai mult decât atât, îndepărtarea tartrului va modifica vizibil aspectul și culoarea dinților.

Cum te pregătești în mod conștient pentru sarcină?

Când vrei să ai un copil, este necesar să mergi la un medic dentist pentru a vindeca cariile dentare și pentru a te asigura că problemele orale nu afectează cursul sarcinii (inflamația asociată cu carii crește riscul de naștere prematură și greutate mică la naștere). Uneori, medicul ginecolog curant solicită o astfel de programare și solicită confirmarea pe hârtie a finalizării acesteia.

Mai mult, ar trebui să vizitezi un medic dentist și în timpul sarcinii (nu doar înainte). Este de menționat faptul că îndepărtarea tartrului cu ultrasunete (așa-numita detartrare) este complet sigură în timpul sarcinii, la fel ca și utilizarea anesteziei locale. Cu toate acestea, nu trebuie să se albească dinții în timpul sarcinii sau a perioadei de alăptării.

Cum ai grijă de cavitatea bucală a copiilor?

Caria dentară este cea mai frecventă afecțiune dentară la copii. Un procent mare dintre copiii sub 5 ani suferă de aceasta și sunt programați de foarte multe ori de părinți la clinica de urgențe stomatologice.

Înainte ca dinții să înceapă să erupă, ar trebui să cureți regulat gingiile bebelușilor. Nu este recomandat să le oferi băuturi îndulcite, mai ales noaptea. Cel mai bine este să-ți înveți copilul să bea apă. Prima vizită la dentist ar trebui să aibă loc atunci când primul dinte erupe, adică în jurul vârstei de 6 luni. De la o vârstă fragedă, copilul tău ar trebui încurajat să viziteze medicul dentist și să i se spună sincer ce se va întâmpla.

De la vârsta de 6 ani, unui copil încep să îi erupă dinții permanenți. În această perioadă, controalele regulate sunt importante, chiar și la fiecare 3 luni.

Sănătatea orală este, așadar, esențială pentru starea de bine a întregului organism. Vizitele regulate într-o clinică stomatologică pot contribui la menținerea unui zâmbet impecabil și sănătos, dar și la prevenirea anumitor afecțiuni. 

Write A Comment