Fitnessul este benefic atât pentru corp, cât și pentru minte. Mai mult decât atât, astăzi este mai simplu ca niciodată să te antrenezi, având în vedere accesul simplificat la săli de sport și echipamente de cea mai bună calitate. Vezi mai jos motivele pentru care este indicat să incluzi acest tip de activitate în rutina ta săptămânală!

Tipuri de exerciții fizice în fitness

Antrenamentele de fitness sunt diverse, fiecare tip având propriile sale caracteristici. Cele mai comune tipuri de antrenament fitness: antrenamentele cardio, antrenamentele de forță, antrenamentele pentru sporirea flexibilității și antrenamentele HIIT (High Intensity Interval Training).

Antrenamentele cardio implică exerciții de intensitate moderată care pot fi menținute pentru perioade lungi de timp și vizează îmbunătățirea sănătății inimii și a vaselor de sânge. Acestea pot include jogging, ciclism, înot sau chiar dans. Antrenamentele de forță, pe de altă parte, se concentrează pe ridicarea greutăților pentru a dezvolta masă musculară. De exemplu, seriile de repetări la un aparat fitness pentru abdomen pot intra în această categorie.

Antrenamentele pentru sporirea flexibilității pot cuprinde exercițiile de întindere (stretching), care ajută la îmbunătățirea mobilității articulare și a razei de mișcare. Antrenamentele HIIT implică realizarea unor exerciții de intensitate ridicată pe intervale de timp reduse, continuate cu perioade de odihnă sau exerciții de intensitate scăzută.

Beneficii la nivel fizic ale fitnessului

Antrenamentul de fitness contribuie semnificativ la îmbunătățirea sănătății cardiovasculare. Exercițiile regulate ajută la controlul tensiunii arteriale, reducând nivelul colesterolului rău (LDL) și crescând nivelul colesterolului bun (HDL). Mai mult, pot preveni apariția bolilor de inimă și îmbunătăți circulația sângelui.

Fitnessul este, de asemenea, esențial pentru dezvoltarea forței musculare. Exercițiile cu greutăți regulate mențin și cresc masa musculară, esențială pentru o postură corporală corectă și îmbunătățirea performanțelor fizice. Forța generată în membre, spate, umeri sau abdomen poate fi utilizată în diferite activități de zi cu zi, ce pot deveni astfel mult mai simplu de realizat.

Exercițiile de întindere și mobilitate pot preveni leziunile și reduce durerile musculare sau articulare. În plus, prin combinarea exercițiilor cardiovasculare și a celor de forță, antrenamentul de fitness poate ajuta la arderea caloriilor. Prin urmare, ajută la pierderea sau menținerea greutății. 

Beneficii la nivel psihic ale fitnessului

Antrenamentele de fitness nu aduc doar beneficii la nivel fizic, ci și la nivel psihic. Unul dintre aceste beneficii este reducerea nivelurilor de stres și anxietate. Practicarea exercițiilor fizice duce la eliberarea endorfinelor, cunoscute și sub denumirea de „hormoni ai fericirii”. Un nivel optim de endorfine este esențial pentru îmbunătățirea sănătății mintale. De asemenea, exercițiile fizice pot avea efecte anxiolitice similare cu cele ale medicației.

Mai mult decât atât, antrenamentele de fitness pot stimula creșterea nivelului de energie. De asemenea, pot ajuta la îmbunătățirea calității somnului, ceea ce poate contribui și mai mult la îmbunătățirea stării de spirit. În plus, studiile arată că persoanele implicate în antrenamente fizice regulate au un risc mai mic de a dezvolta depresie.

Antrenamentele de fitness pot, de asemenea, ajuta la îmbunătățirea funcțiilor cognitive. Exercițiile fizice HIIT sau cu greutăți determină o creștere a fluxului de sânge către creier, ceea ce poate îmbunătăți memoria sau capacitatea de concentrare, la adulții de vârstă mijlocie și vârstnici.

Creșterea încrederii în sine este un alt beneficiu la nivelul sănătății mintale, asociat unui program de fitness realizat cu regularitate. Atunci când oamenii își îmbunătățesc forma fizică și ating obiectivele de fitness propuse, pot experimenta o îmbunătățire a percepției față de propria persoană. Acesta este un aspect foarte important de menționat, deoarece încrederea în sine crescută poate influența pozitiv toate aspectele vieții unei persoane.

Cum poți integra fitnessul în rutina ta zilnică?

Pentru a încorpora antrenamentele de fitness în rutina ta zilnică, însă într-un mod eficient și durabil, planificarea și organizarea sunt esențiale. Acest lucru poate implica stabilirea unui program adaptat la stilul tău de viață și prioritățile pe care le ai, alocarea unui timp specific în cadrul unei zile / săptămâni și stabilirea unor obiective de fitness clare, pentru a te menține motivat. O astfel de planificare generează o probabilitate mai mare de a-ți menține angajamentul pe termen lung.

În plus, un alt mod eficient de a face fitnessul parte a vieții de zi cu zi este prin integrarea exercițiilor în activitățile obișnuite. De exemplu, poți alege să mergi pe jos sau cu bicicleta la muncă, în loc să folosești mijloacele de transport în comun, poți face exerciții fizice în timp ce te uiți la televizor, sau poți utiliza pauzele de lucru pentru a face scurte sesiuni de antrenament. Modificările de comportament simple pot avea un impact semnificativ asupra nivelului general de activitate fizică.

Găsirea unui tip de exercițiu care îți place este o altă strategie esențială pentru a face mai ușoară includerea exercițiilor fizice, în cadrul rutinei zilnice sau săptămânale de activități. Poți identifica un activități generatoare de efort fizic dintr-o listă variată de opțiuni: un sport nou, dansuri, înot, alergare etc. Cercetările au demonstrat că persoanele care se bucură de activitățile lor fizice au mai multe șanse să le continue pe termen lung.

În final, găsirea unui partener de antrenamente, intrarea într-un grup de practicanți ai fitnessului sau colaborarea cu un antrenor personal pot juca un rol foarte important pentru menținerea motivației și a angajamentului față de un stil de viață activ și sănătos.

Există o legătură puternică între fitness și sănătate, iar exercițiile pe care le poți include în rutina săptămânală de antrenamente îmbunătățesc atât condiția fizică pe care o ai, cât și tonusul psihic. Cunoașterea și înțelegerea modului prin care acest tip de sport te poate ajuta să îți îmbunătățești calitatea vieții sunt esențiale pentru a rămâne dedicat obiectivelor de fitness pe care le setezi.

Write A Comment