Menținerea unei imunități puternice este importantă pe tot parcursul anului, dar mai ales toamna, anotimp în care răcelile și gripa sunt frecvente. Întărirea sistemului imunitar se face în timp, printr-un stil de viață sănătos, un program de somn corespunzător și mișcare fizică regulată. Organismul va fi plin de vitalitate și mai puternic în fața bolilor specifice sezonului rece.
O dietă sănătoasă și echilibrată contribuie considerabil la întărirea mecanismelor de apărare a corpului. Așadar, citește în rândurile de mai jos ce să incluzi în alimentația ta pentru a scădea riscul de îmbolnăvire în sezonul rece.
Sistem imunitar slăbit – care sunt cauzele?
Slăbirea sistemului imunitar nu are la bază un singur factor declanșator, ci o serie de cauze diverse care au legătură în mod special cu stilul de viață.
- o dietă săracă în vitamine și minerale;
- stresul;
- consumul în exces de zaharuri;
- un număr scăzut de ore de somn;
- sedentarismul;
- obezitatea;
- consumul mic de lichide;
- fumatul;
- alcoolul în exces;
- curele de slăbire drastice.
Întărirea sistemului imunitar – primul pas pe care să îl faci
Pentru a-ți întări sistemul imunitar, primul pas pe care ar trebui să îl faci este adoptarea unei diete alimentare echilibrate. Din alimentația de toamnă nu ar trebui să îți lipsească legumele și fructele specifice acestui anotimp (dovleac, struguri, pere, mere, etc). De asemenea, consumă alimente bogate în vitamina C în diverse forme: măceșe (ceai, pastă), cătină (suc, conservate în miere), citrice, broccoli, legume verzi, ardei, roșii și afine. Mai multe detalii despre alimentele care ajută la întărirea sistemului imunitar vezi aici.
Ca să previi o eventuală carență de vitamina D, care apare de multe ori în sezonul rece fiindcă petrecem mai puțin timp la soare, consumă mai des alimente precum somon, cod, ton, ficat, ciuperci, carne de vită, cereale, ouă și lactate.
Pentru întărirea sistemului imunitar te poți baza și pe zinc pe care îl poți procura din surse precum leguminoase (năut, linte, fasole), spanac, broccoli, varză, cereale integrale, lactate, nuci, semințe și ciocolată neagră.
Quercitina, o moleculă care se află în mere și ceapă roșie, este alt aliat în procesul de întărire a barierei de apărare a organismului
Doza zilnică necesară de substanțe hrănitoare nu este ușor de procurat doar din alimentație în zilele noastre, așa că este indicat să apelezi la ajutorul suplimentelor alimentare. Găsești o diversitate de vitamine și minerale pentru imunitate pe remediumfarm.ro.
Sfaturi suplimentare pentru întărirea sistemului imunitar
Pe lângă adoptarea unei alimentații echilibrate, îți mai poți pregăti corpul pentru sezonul rece prin consumul corespunzător de lichide. Apa, ceaiurile din plante și sucurile de legume și fructe te energizează, ajută la eliminarea toxinelor și întăresc bariera de apărare a organismului.
Încearcă să ai în fiecare zi un program de somn adecvat. Oboseala cronică poate duce la slăbirea sistemului imunitar. Pentru un corp sănătos sunt necesare între 7 și 8 ore de repaus pe zi.
30 de minute de mișcare zilnică ajută la energizarea și întărirea corpului în fața atacurilor agenților patogeni. Dacă nu te numeri printre pasionații de fitness, poți să faci activități simple precum mersul pe jos în aer liber, urcatul scărilor și dansul.
Pentru a preveni îmbolnăvirile în sezonul rece elimină stresul din viața ta, una dintre cauzele care poate compromite imunitatea ta. Momentele plăcute petrecute alături de cei dragi scad nivelul stresului și al anxietății. Mai poți să încerci yoga, o practică ce te va ajuta să îți tonifici corpul și să îți eliberezi mintea de probleme.
Foto: unsplash.com