Pe malul mării, în grădină, în fața șemineului sau chiar în mijloacele de transport în comun, se găsește mereu un moment pentru a citi o carte bună. Și pentru a te încuraja să continui cu acest obicei bun, iată care sunt cele mai importante beneficii ale lecturii.

Cel mai adesea, după o zi lungă, primul reflex este de a pune mâna pe telecomandă sau pe telefon. Și din păcate, cărțile noastre ajung să fie cele care doar decorează rafturile. Iată însă care sunt beneficiile cititului sau câteva motive pentru a schimba smartphone-ul cu o carte bună de la editura Curtea Veche.

Lectura îți îmbogățește cunoștințele

Pe lângă faptul că este o pură plăcere, principalul motiv care o face atractivă, lectura este o sursă nemaipomenită de îmbunătățire a cunoștințelor generale. În mod concret, cel care citește va fi confruntat cu date, locuri sau evenimente istorice povestite, care îi vor îmbogăți cultura generală.

Pe lângă fapte, mai sunt și cuvintele. Iar cărțile de pe site-ul librăriei online Libmag sunt cele care te vor ajuta să îți dezvolți vocabularul. Citind, te vei afla în fața unor cuvinte noi, al căror sens poate că nu îl cunoști. Vei presupune sau vei căuta sensul lor și le vei asimila astfel semnificația.

Literatura poate antrena inteligența emoțională

Capodoperele literare sunt cele care pot stimula capacitatea de a-i înțelege pe cei din jur prin prisma emoțiilor. Literatura foarte bună ne obligă să ne folosim propria interpretare pentru a înțelege mai bine personajele complexe. Cei care citesc constant vor fi mai empatici și se vor folosi de aceste abilități în viața de zi cu zi. Dezvoltarea capacității de a empatiza, pe care lectura unei cărți de ficțiune o poate induce, contribuie la îmbunătățirea relațiilor sociale.

Lectura poate preveni stresul

Printre beneficiile lecturii, putem aminti și beneficiile sale asupra stresului. Lectura este cea mai eficientă modalitate de a scăpa de stres. Efectul calmant este aproape imediat. Cititul relaxează la fel de mult ca și un ceai foarte bun. În plus, atunci când citim, creierul nostru nu are altă opțiune decât să se concentreze asupra textului care se derulează. Rezultatul: fără gânduri intruzive, fără anxietate. S-ar putea chiar să constați că starea ta de spirit se îmbunătățește.

Literatura menține creierul în formă

Cei care citesc întreaga viață își mențin creierul în formă. În același fel în care facem sport pentru sănătatea sistemului cardio-vascular, trebuie să citim pentru a ne menține creierul în formă. Este de asemenea, dovedit științific faptul că lectura îți va proteja creierul de efectele îmbătrânirii, menținând capitalul de memorie. Pe termen lung, ea va limita pur și simplu problemele de memorie și, prin urmare, potențialul de apariție a bolii Alzheimer.

Lectura va activa unele zone ale creierului și va modifica și conexiunile între neuroni. Literalmente, structura creierului va fi modificată. Cititul este, de asemenea, o modalitate excelentă de a lua o pauză. Poți citi seara, cu copiii, înainte de culcare, lucru care îi ajută și pe copii, dar și pe tine, atunci când îți dorești să ai un somn odihnitor.

De asemenea, lectura este cea mai bună modalitate de a înmagazina noi cunoștințe. Și cu cât îți vei dezvolta mai mult vocabularul pe diferite subiecte, cu atât este mai probabil să ți se deschidă uși noi.

Cunoștințele pe care le obții din cărți sunt o forță necuantificabilă. Indiferent de ceea ce ți se poate întâmpla, cu cunoștințele tale vei fi capabil să faci față oricărei provocări. Este și cea mai bună modalitate de a te motiva.

Cititul îți va oferi multă teorie, ceea ce este excelent pentru a-ți lărgi orizonturile și pentru a lua în considerare noi oportunități și experiențe.

Write A Comment