Anomalia dentară descrie o abatere de la alinierea normală a dinților sau de la dezvoltarea normală a maxilarelor. Cauzate de factori genetici, de obiceiuri vicioase din copilărie, de probleme de sănătate sau de traumatisme la nivelul gurii, anomaliile dentare pot fi, în majoritatea cazurilor, corectate cu succes printr-un tratament stomatologic. În funcție de tipul anomaliei, tratamentul presupune în general utilizarea aparatelor ortodontice (pentru corectarea alinierii dentare) sau intervenții chirurgicale (pentru ajustarea maxilarelor sau pentru rezolvarea problemelor asociate cu malocluzia).

Înghesuirea dinților

Înghesuirea dentară este caracterizată de lipsa spațiului adecvat pe arcada pentru a permite alinierea corectă a dinților. Înghesuirea dinților poate avea multiple cauze, printre care dimensiunea redusă a arcadei dentare, creșterea inegală a dinților sau pierderea prematură a acestora. Pacienții pot experimenta dificultăți în efectuarea periajului dentar, ceea ce predispune la acumularea plăcii bacteriene și implicit la creșterea riscului de gingivită și alte afecțiuni orale.

Ocluzia inversă

Ocluzia inversă indică o situație în care arcada inferioară este mai dezvoltată decât cea superioară, ceea ce determină poziționarea dinților inferiori în fața celor superiori. Ocluzia inversă poate crea dificultăți în închiderea corectă a maxilarelor, în general tratamentul fiind unul ortodontic.

Ocluzia deschisă

Ocluzia deschisă este caracterizată prin lipsa contactului între dinții superiori și cei inferiori. Cauzată în general de obiceiurile orale nesănătoase, ocluzia deschisă necesită, la fel ca în cazul ocluziei inverse, tratament ortodontic. De asemenea, în funcție de cauza specifică a anomaliei, se poate impune efectuarea unei intervenții chirurgicale.

Spațierea dentară

Spațierea dentară apare atunci când există un spațiu excesiv pe arcadă, fie din cauza absenței unor dinți, fie din cauza discrepanței dintre dimensiunea arcadei și dimensiunea dinților. Pe lângă aspectul estetic afectat, spațierea dinților poate cauza probleme de vorbire sau mestecare. Tratamentul poate presupune efectuarea unei restaurări dentare sau a purtarea unui aparat dentar.

Care tratament este potrivit pentru tine?

În mod comun, pacienții cu anomalii orale se întreabă cat costa sa-mi pun aparat dentar, deși nu întotdeauna soluția este reprezentată de aparatul dentar. Înainte de a afla dacă ai nevoie de un tratament ortodontic, se impune efectuarea unui control amănunțit al stării orale, de preferat într-un cabinet care oferă servicii de ortodonție.
În schimb, dacă te întrebi cand am nevoie de implanturi dentare, trebuie să știi că decizia de a opta pentru implanturi dentare depinde, de asemenea, de mai mulți factori, inclusiv de starea generală a sănătății dentare și de preferințele individuale. Anomaliile orale caracterizate prin absența de pe arcadă a unuia sau a mai multor dinți (precum agenezia dentară), ce afectează funcționalitatea masticatorie sau estetica zâmbetului și care nu pot beneficia de tratament cu proteze sau punți dentare, sunt în general tratate cu ajutorul implanturilor dentare.

Write A Comment