Articulația umărului este una dintre cele mai complexe articulații din organism. Aceasta este implicată în menținerea poziției corpului și în realizarea multiplelor mișcări. Când apare durerea de umăr, aceasta poate fi determinată de variate cauze, de la sedentarism și menținerea aceleași poziții pentru perioade lungi de timp, până la efectuarea incorectă a mișcărilor din sport. Citește în continuare și descoperă care sunt principalele motive pentru care umărul este afectată, dar și cum poți menține sănătatea acestei articulații. 

Cauzele durerii de umăr

  • Postura necorespunzătoare: Petrecerea unei perioade lungi la birou într-o poziție inadecvată pune o presiune semnificativă asupra articulației umărului și a mușchilor spatelui. Deși, pentru perioade scurte de timp, aceasta nu determină apariția disconfortului, în timp, se asociază cu afectarea mobilității articulare și cu durerea musculară. 
  • Suprasolicitarea articulației: Dacă îți place sportul și îl practici ca hobby sau ești un sportiv de performanță este important a ști când să iei pauze sau să alternezi exercițiile pe care le faci. Antrenamentele intensive conduc de cele mai multe ori la suprasolicitarea articulației și la apariția durerii. De aceea, este indicat a cere sfatul unui antrenor cu experiență, mai ales dacă ești la început. 
  • Acțiunile repetitive: Cei care efectuează mișcări repetitive, precum tenismenii sau lucrătorii din anumite industrii au un risc mai crescut de a dezvolta diferite tipuri de leziuni la nivelul ligamentelor, al tendoanelor sau al musculaturii articulației umărului. Efectuarea mișcărilor repetitive reprezintă unul dintre motivele pentru apariția durerii cronice. 
  • Lipsa activității fizice: Persoanele sedentare nu au musculatura dezvoltată. Iar dacă încep brusc o activitate fizică, cel mai probabil vor dezvolta întinderi musculare sau alte leziuni mai severe, precum un umar dislocat

Prevenirea durerii de umăr

  • Adoptarea pozițiilor ergonomice: Multe dintre durerile de umar pot fi evitate prin menținerea unei poziții ergonomice la birou. O poziție corectă este cea în care mâinile și picioarele sunt îndoite la 90૦, iar biroul se află la o înălțime cu 2-3 mai mare decât înălțimea la care se află cotul tău. Este important a ține umerii relaxați și brațul să fie îndoit la 90૦ când îți stabilești poziția. 
  • Tonifierea musculaturii: Exercițiile pentru tonifierea musculaturii și creșterea forței musculare contribuie semnificativ la reducerea riscului de a apariția al accidentelor umărului. Poți merge la sală și împreună cu un antrenor personal să efectuezi exercițiile potrivite sau poți apela la un kinetoterapeut. Acesta îți va arăta metode de a-ți tonifia musculatura și relaxa întregul corp, dar și cum poți adopta o poziție corectă în timpul activităților zilnice. 
  • Alocarea pauzelor periodice: Indiferent că stai la birou sau urmezi un antrenament, este esențial a lua pauze la intervale regulate. Astfel, permiți musculaturii să se relaxeze, iar tensiunea exercitată asupra articulației scade. Dacă ești la birou, ridică-te și fă câteva exerciții de stretching la fiecare 30-40 de minute. 

Durerile de umăr sunt relativ frecvente, ca urmare a faptul că umărul are o articulație complexă, ce este implicată într-o multitudine de mișcări. Însă, poți evita disconfortul prin adoptarea unor obiceiuri sănătoase, precum menținerea unei poziții corecte sau tonifierea musculaturii. Însă, dacă durerea persistă, este recomandat a consulta medicul ortoped pentru a beneficia de un tratament personalizat. 

Sursa foto: Freepik

Write A Comment