Sezonul rece poate reprezenta o provocare pentru părinți. Există o multitudine de temeri, de la alegerea potrivită a hainelor, până la răceală și gripă. Dacă și tu ai unele îngrijorări referitoare la îngrijirea celui mic pe timp de iarnă, citește în continuare și află cum îl poți proteja.
Vaccinarea
Prevenția multor afecțiuni poate fi realizată prin vaccinare. Este recomandat a respecta schema națională de vaccinare și să apelezi și la vaccinurile opționale, precum este cel pentru Rotavirus. Acest virus cauzează infecții digestive în special la nou-născuți și la copii, iar cele mai multe cazuri sunt înregistrate în sezonul rece.
Infecția cu Rotavirus se manifestă prin:
- stare de greață;
- vărsături;
- diaree;
- durere abdominală;
- febră.
Riscul de deshidratare la copii este foarte mare în prezența vărsăturilor. De aceea, este indicat a-i da celui mic lichide călduțe să bea (ceai, supă). Pentru a preveni deshidratarea și complicațiile acesteia sunt recomandate băuturile cu saruri de rehidratare copii. Acestea substituie pierderile de ioni prin vărsături și diaree.
Evitarea spațiilor aglomerate
Unul dintre miturile legate de iarnă, este că frigul poate conduce la răceală. Prin urmare, mulți părinți tind să își țină copilul în spații închise. Însă, în spațiile închise există un risc mai crescut de a dobândi o infecție bacteriană sau virală. Așadar, evită expunerea în spațiile aglomerate și aerisește încăperile din casă de cel puțin două ori pe zi.
În cazul în care cel mic răcește, oferă-i multe lichide, supe calde și asigură-i un spațiu optim pentru odihnă. Mergi la medic pentru a te asigura că nu este ceva grav. Acesta îți poate recomanda tratament simptomatic, precum un sirop tuse productiva copii. Respectă indicațiile acestuia și în câteva zile, cel mic va ieși din nou la joacă.
Îmbrăcarea adecvată
Alegerea hainelor potrivite pentru cel mic aduce multe semne de întrebare părinților. Pentru a te asigura că piticul tău se simte confortabil chiar și în zăpadă, respectă următoarele:
- îmbracă-l în straturi;
- optează pentru haine din materiale naturale (bumbac, cașmir, lână);
- alege haine lejere, comode, care să nu fie strânse pe corp;
- folosește cizme îmblănite, dar impermeabile.
Poți adăuga un strat suplimentar față de cele purtate de un adult iarna. Astfel, cel mic se poate bucura în voie de joaca în zăpadă.
Alimentația echilibrată
Cele mai multe infecții virale apar iarna. De aceea, copilul tău are nevoie de o imunitate crescută în acest sezon. Pentru aceasta, oferă-i alimente nutritive, precum:
- legume, fructe;
- carne de pește, pui;
- lactate.
Asigură-te că introduci în alimentația celui mic preparate gătite cât mai sănătos, fără grăsimi, sare sau zahăr adăugate suplimentar. Evită semipreparatele din magazin și înlocuiește-le cu mâncăruri gătite în casă.
Hidratarea optimă
Copii se pot deshidrata foarte ușor. Asigură-te că ai mereu cu tine un termos cu ceai cald, mai ales când plecați la plimbare. Încearcă pe cât posibil să-i oferi lichide calde după petrecerea timpului afară.
Protecția solară
Cei mai mulți părinți sunt tentanți să creadă că produsele pentru protecția solară sunt indicate doar vara. Însă, nu face și tu această greșeală. Chiar dacă este iarnă, cel mic încă poate dobândi arsuri solare. Intensitatea razelor solare poate fi amplificată de reflexiia acestora dată de zăpadă. Așadar, aplică cremele de protecție solară înainte de fiecare plimbare sau ieșire la joacă.
Îngrijirea celui mic în sezonul rece necesită cunoașterea câtorva indicații. Cel mai important aspect este să îi oferi acestuia un stil de viață cât mai sănătos, o alimentație nutritivă, hidratare optimă și vaccinurile necesare vârstei. Acestea contribuie la creșterea imunității, pentru ca piticul tău să se poate bucura de o iarnă cu multă joacă.
Sursa foto: Freepik