Broderia manuală este o abilitate creativă, transmisă de multă vreme, de la o generație la alta. Oamenii au brodat de secole și fac în continuare acest lucru. Te-ai întrebat oare de ce, ținând cont că există mașini de brodat computerizate care fac toată munca?

Broderia manuală oferă o mulțime de beneficii și avantaje. Cu abilitățile de bază de broderie manuală, îți poți repara hainele, adăuga o etichetă cu numele copilului la produsele de grădiniță sau înfrumuseța un cadou pentru o persoană dragă. Însă, mai mult decât atât, broderia manuală ajută la reducerea stresului, stimulează creativitatea și îți oferă încredere în abilitățile tale.

Iată 10 motive pentru a învăța broderie manuală și materialele necesare pentru a începe să brodezi manual, chiar de astăzi:

1. Ajută la atenuarea stresului și reduce anxietatea

Broderia manuală este o modalitate excelentă de a reduce stresul și anxietatea, deoarece datorită repetiției și ritmului poate reduce în mod activ nivelul nostru de cortizol. Cortizolul este un hormon din corpul nostru responsabil pentru semnalul de stres. Brodatul este o activitate relaxantă, care te introduce treptat într-o stare de calm, ceea ce liniștește mintea și pulsul cardiac.

2. Este un mijloc de autoexprimare

Cusăturile de broderie realizate manual nu sunt la fel de perfecte ca acelea realizate de mașina de brodat. Și este în regulă dacă nu vorbim de un business, deoarece îți permite să creezi un lucru autentic și personal. Exprimă-ți simțul unic al culorilor și al designului prin broderia manuală pe tricouri sau jeanși, sau creează o broderie specială pe o față de masă pentru casa ta.

3. Broderia manuală stimulează creativitatea

Creativitatea este capacitatea de a realiza ceva pornind de la inspirația din jurul nostru și imaginația din noi. Inovația, arhitectura, tehnologia, arta și literatura sunt construite pe gândirea creativă a unei persoane.

Broderia manuală îți permite să dai frâu liber imaginației și să creezi propria operă de artă. A învăța să brodezi și să folosești acest atu îți poate crește inteligența emoțională și te poate ajuta să-i înțelegi mai bine pe ceilalți, să comunici și chiar să te exprimi mai bine. Tu alegi ce design, culori, forme și tema pe care vrei să le coși. Singurele tale limite sunt cercul de broderie și cantitatea de ață pe care o ai!

.

4. Stimulează abilitățile cognitive

Unul dintre cele mai cunoscute beneficii ale învățării broderiei este efectul său asupra abilităților cognitive. Nu numai că mișcările de broderie manuală stimulează abilitățile motorii fine și concentrarea, dar studiile arată că implicarea în hobby-uri creative poate reduce riscul de Alzheimer.

Broderia poate fi un hobby care te ajută să socializezi mai mult. Menținerea hobby-urilor este o modalitate distractivă și ușoară de a avea grijă de creierul tău pe măsură ce îmbătrânești, așa că, pe lângă faptul că faci ceva plăcut îți poți îmbunătăți memoria, sănătatea creierului și chiar și abilitățile sociale.

5. Oferă un sentiment de împlinire

Învățând ceva nou sporește încrederea în sine. Când învățăm să stăpânim o nouă abilitate, cum ar fi broderia manuală, ne dovedim că suntem capabili. Învățarea unei noi abilități poate să cultive sensul muncii noastre, ceea ce aduce creșterea stimei de sine.

6. Broderia manuală este un hobby sustenabil

Încă un punct pe lista beneficiilor broderiei de mână – este un meșteșug foarte prietenos cu natura. Deci, dacă ești în căutarea unei modalități de a reduce amprenta de carbon – ar trebui să înveți broderia manuală.

Majoritatea materialelor pe care le folosim în broderie manuală sunt naturale – țesături din bumbac, in, lână sau mătase și ațe. Procesul de broderie manuală nu necesită energie electrică, apă sau consum de gaz. În plus, aplicațiile practice ale broderiei manuale, cum ar fi repararea sau împodobirea hainelor, reduc impactul asupra mediului prin refolosirea unor piese de îmbrăcăminte la care altfel am fi renunțat.

7. Broderia manuală este ușor de învățat

Tot ce ai nevoie pentru a începe să brodezi sunt cusături simple, care sunt ușor și rapid de învățat. Apoi, după puțină practică, poți alege modele mai complexe. Dar, majoritatea creatorilor de broderie spun că 5-10 ochiuri de bază sunt mai mult decât suficiente pentru a crea un model. În plus, în ziua de azi există multe modele de broderie manuală, tutoriale video și cursuri online. 

8. Te ține departe de ecran

Da, ai citit bine. Telefonul a devenit un accesoriu de care foarte multe persoane sunt dependente. Pentru a renunța la a sta pe telefon sau orice alt device, învață să brodezi manual. 

9. Broderia manuală te ajută să faci economii

Începerea unui nou hobby este de obicei o investiție. Multe hobby-uri au o listă lungă de materiale și instrumente pe care trebuie să le cumperi. Unul dintre beneficiile broderiei manuale este că nu ai nevoie de echipamente sofisticate și costisitoare. 

În plus, abilitățile de broderie manuală te pot ajuta să economisești niște bani. De exemplu, poți repara un pulover printr-o broderie care ascunde o gaură sau pată. Sau poți oferi cadou un trusou de botez brodat cu numele bebelușului. 

10. Ușor de practicat, în orice loc

Cât de des ai regretat că nu poți să practici hobby-ul preferat când ești în vacanță, într-o călătorie lungă cu trenul sau în contexte în care trebuia să aștepți mult timp? Broderia manuală este ușor de practicat în multiple locuri.

Poți să-ți iei accesoriile de brodat în autobuz, tren, la plajă, camera de hotel sau chiar în cortul din camping. Uneltele și materialele sunt mici și, de obicei, toată munca ta poate încăpea într-o geantă mică. Așa că ia-ți cu tine ghergheful oriunde mergi și bucură-te de fiecare minut de broderia manuală.

Activități precum croșetat, tricotat și broderie manuală sunt din ce în ce mai apreciate pentru că natura tactilă reconfortantă a materialelor contribuie la obținerea calmului. Mai ales în vremuri agitate și pline de neliniște ca acestea din prezent, cu toții tânjim un pic după liniște interioară.

Materiale necesare pentru broderia manuală

Pentru a începe să brodezi, există materiale și consumabile specifice de care ai nevoie. Acestea sunt primele materiale de care ai nevoie pentru a începe chiar de azi:

  • Gherghef de broderie. Vin într-o varietate de forme și dimensiuni.
  • Pânză de brodat sau orice pânză de in sau bumbac.
  • Ace de brodat. Acestea au ochi mai mari decât acele de cusut, deoarece firele de brodat tind să fie mai groase decât firele de cusut.
  • Un creion pentru broderie lavabil pentru desenul pe care îl vei face pe pânză.
  • Ață pentru brodat. Sunt disponibile într-o varietate de culori, astfel încât să poți alege în funcție de ceea ce dorești să brodezi.

În concluzie, indiferent dacă auzi pentru prima dată de broderie manuală sau abia începi să înveți arta cusutului cu fire colorate, există multe beneficii asociate cu acest hobby. De la reducerea stresului, stimularea creativității și îmbunătățirea memoriei până la creșterea încrederii și a stimei de sine, precum și economii financiare, broderia poate aduce beneficii oricui.

Write A Comment