Recenta decizie a Parlamentului European de a aproba o legislație referitoare la bateriile înlocuibile, care va duce la un al doilea redesign al produselor Apple în mai puțin de un an de la implementarea porturilor USB-C.

În timp ce redesign-ul pentru porturile USB-C are ca termen limită anul 2024, regulile privind “bateria portabilă” vor intra în vigoare cel devreme în 2027. Această regulă se aplică tuturor aparatelor și înseamnă că dacă dețineți un gadget, ar trebui să puteți îndepărta și înlocui singuri bateria.

În prezent, smartphone-urile produse de Samsung și majoritatea altor producători pe piață includ deja porturi USB-C, dar pentru majoritatea dintre ele această veste despre baterii va implica un redesign și o analiză a modului în care vor realiza conexiunile și montajele interne atunci când unitatea este concepută pentru a fi demontată.

Cu toate acestea, există întrebarea dacă aceasta este o măsură realistă. Declaratia Comisiei Europene din săptămâna trecută susține că noua lege ia în considerare dezvoltările tehnologice și provocările viitoare din sector – dar acest sector s-a îndreptat tot mai mult spre unitatile sigilate, în special Apple care a primit critici de-a lungul anilor pentru faptul că este greu de reparat. De menționat că Apple are acum un program de auto-reparare, dar numai cu piese Apple.

“Acesta este un pas important din partea UE și o altă componentă a angajamentelor sale tot mai mari în domeniul durabilității. Cel mai mare factor care contribuie la creșterea deșeurilor electronice, din care smartphone-urile reprezintă o parte semnificativă, este longevitatea sau lipsa acesteia a dispozitivelor. Atunci când reparam smartphone-uri pe care le reintroducem în economia circulară, observăm adesea că bateria este prima componentă care se degradează. Facilitarea reparațiilor va avea un impact real.”

James Seear, co-fondator al pieței secundare de tehnologie Sprin

Criticii susțin și faptul că rezistența la apă și praf pe care consumatorii au ajuns să o considere prezentă în telefoanele lor mobile va fi afectată – o unitate sigilată nu reprezintă doar o descurajare pentru entuziaștii tehnici.

Seear a remarcat: “Aceasta ridică întrebări semnificative pentru producători, deoarece smartphone-urile au trecut la carcase tot mai sigilate pentru a obține ratinguri de rezistență la apă și durabilitate generală.”

De altfel, nu erau chiar producatorii dispuși să ofere aceast serviciu.

+ Seear a adaugat: “Ne așteptăm ca această veste să genereze schimbări semnificative pozitive pentru perspectivele pe termen lung ale industriei, având în vedere atât continuarea supra-exploatării metalelor rare de pământ cât și controlul pe care îl redă consumatorilor asupra dispozitivelor lor. Decizia impune schimbări suplimentare necesare și este una puțin probabil să fie propusă de producătorii înșiși.

Ce părere aveți, cititorilor? Este o măsură bună? Sau una accidental riscantă?

Suntem siguri că vânzările instrumentului iFixit nu vor avea de suferit, trebuie totuși să scoateți bateria cu ceva. Și trucul cu cuțitul de unt este cum a ajuns eforturile șefului unui cititor partajat pe subreddit-ul techsupport, nu-i așa? Ce! Uneori trebuie să împărțim durerea cu cineva.

Dacă permiteți ca altcineva decât Apple să-și schimbe bateria iPhone-ului recent, așteptați-vă să primiți notificări din partea iOS Termen limită privind porturile USB-C: Lightning trebuie eliminat din iPhone până în decembrie 2024 Încarcatoare universale?

Seear de la Spring a exprimat îngrijorare pentru producătorii mai mici în urma acestor modificări:

“Jucătorii puternici de pe piață, inclusiv Samsung și Apple, vor avea resursele necesare pentru a face aceste schimbări, dar va exista dezbatere cu privire la viabilitatea pentru jucătorii mai mici dintr-o piață care deja are marje de profit mai mici în segmentele bugetare și mid-range.”

Seear de la Spring

Write A Comment